måndag 24 mars 2014

Kistdekorationer


Fredrik inledde med att berätta om gamla traditioner. Att man ville hedra den döda/döde. Man hade mest tillgång till grönt förr i tiden och man använde ofta växter med doft (naturligtvis). Vanliga växter var idegran, vanlig gran, buxbom, läkeväxter och kryddörter. Blommorna hade ofta en symbolisk betydelse. Man planterade ofta växter i trädgården som sedan skulle vara till begravning.
Anette och jag jobbade ihop och vi började med en trädgårdsinspirerad dekorativ dekoration.

Vi analyserade bilden och bestämde hur vi skulle göra. På bilden såg det ut som om dekorationen upptog ca 1/3 av kistlocket och att den låg på mitten av locket. Vi använde ett oasisblock i en kistdekorationshållare. Den fick ligga i vatten tills den sjunkit. Vi började med det gröna och med murgrönan som gick ända ner till golvet. och vi satte det gröna i den form vi ville ha dekorationen.

Våra blommor var rosor, hortensia och klänglilja. Vi började med rosorna som vi satte i en oregelbunden linje över dekorationen. Därefter stack vi hortensian. Vissa blommor använde vi  hela och vissa blommor delade vi och enkelskaftade med nejliktråd 21 och låsning med rosentråd och sen floratejpade vi över skaftning och låsning en bit ner på stjälken, dold teknik. Till slut stack vi i klängliljan som skulle vara pricken över i men många av blommorna var tyvärr dåliga så resultatet blev lite annorlunda än på bilden. Om detta hade varit till en riktig begravning skulle vi satt oasisfix under kistdekorationshållaren. för att kunna fästa den ordenligt på locket.
Några grässtårn och murgrönerankor som dekoration. Vi fäste dem med pärlnålar, synlig teknik.
Viktigt att tänka på när man gör en kistdekoration är proportionerna. Man arbetar efter gyllene snittet. Enligt boken ska dekorationen vara 1/3 av totala ytan på locket. Dekorationen får inte vara högre än 1/3 av dekorationens hela längd. Toppblomman sitter på 1/3 av längden av dekorationen räknat från huvuddelen på kistan.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar