måndag 24 mars 2014

Kistdekorationer


När vi var klara med en kistdekoration så bytte vi med några andra som var klara. Nästa dekoration vi gjorde var också trädgårdsinspirerad. Den var dekorativ och stucken paralellt. Vi började med att göra iordning 5 oasisblock i hållare grande som vi sågat av skaftet på. Vi behöll dekorationen som gruppen innan gjort för att se hur de gått tillväga. Vi klädde blocken med mossa som vi nålade fast. Såna här dekorationer är lätta att flytta man behöver bara märka upp dem så de kommer i rätt ordning. Vi blandade blommorna till en viss del men stack de blå blommorna högst. De blå var veronika och allium. Vi hade också ljusrosa tulpaner och ranunkler i mörkare rosa ton.

Har tyvärr ingen bättre bild på den färdiga.

Den tredje vi gjorde var vit med vide som vårinspiration. Blommorna var vita rosor, vita ranunkler och vita syrener.Vi valde att göra en lång dekoration där grenarna gick på sned över dekorationen över hela kistlocket. Vi började med att gröna botten och mäta ut de längsta grenarna men sen stack vi även grenarna som går över blommorna. Fredrik tyckte vi skulle prova det istället för att sätta dit dem sist och det funkade bra.

Kistdekorationer


Fredrik inledde med att berätta om gamla traditioner. Att man ville hedra den döda/döde. Man hade mest tillgång till grönt förr i tiden och man använde ofta växter med doft (naturligtvis). Vanliga växter var idegran, vanlig gran, buxbom, läkeväxter och kryddörter. Blommorna hade ofta en symbolisk betydelse. Man planterade ofta växter i trädgården som sedan skulle vara till begravning.
Anette och jag jobbade ihop och vi började med en trädgårdsinspirerad dekorativ dekoration.

Vi analyserade bilden och bestämde hur vi skulle göra. På bilden såg det ut som om dekorationen upptog ca 1/3 av kistlocket och att den låg på mitten av locket. Vi använde ett oasisblock i en kistdekorationshållare. Den fick ligga i vatten tills den sjunkit. Vi började med det gröna och med murgrönan som gick ända ner till golvet. och vi satte det gröna i den form vi ville ha dekorationen.

Våra blommor var rosor, hortensia och klänglilja. Vi började med rosorna som vi satte i en oregelbunden linje över dekorationen. Därefter stack vi hortensian. Vissa blommor använde vi  hela och vissa blommor delade vi och enkelskaftade med nejliktråd 21 och låsning med rosentråd och sen floratejpade vi över skaftning och låsning en bit ner på stjälken, dold teknik. Till slut stack vi i klängliljan som skulle vara pricken över i men många av blommorna var tyvärr dåliga så resultatet blev lite annorlunda än på bilden. Om detta hade varit till en riktig begravning skulle vi satt oasisfix under kistdekorationshållaren. för att kunna fästa den ordenligt på locket.
Några grässtårn och murgrönerankor som dekoration. Vi fäste dem med pärlnålar, synlig teknik.
Viktigt att tänka på när man gör en kistdekoration är proportionerna. Man arbetar efter gyllene snittet. Enligt boken ska dekorationen vara 1/3 av totala ytan på locket. Dekorationen får inte vara högre än 1/3 av dekorationens hela längd. Toppblomman sitter på 1/3 av längden av dekorationen räknat från huvuddelen på kistan.





Sötnosar


Såna här små sötnosar har det kommit till Sötåsen nu.



Kompositionsschemat

Vi fick i uppgift att: 1) välja en inspiration, 2) göra en skiss samt välja blommor och skål/kruka, 3) fylla i kompositionsschemat och 4) byta kompositionsschema med någon annan. Jag fick schema av Elin och då gjorde jag den här och hon sa att det stämde med hennes skiss. Hon hade bland annat kryssat i att dekorationen skulle vara symmetrisk, dekorativ med paralell stickteknik.

onsdag 12 mars 2014

Ympning

Idag har vi varit på naturbruksskolan i Dingle och lärt oss ympa äppelträd. På bilden syns Elin lägga ett snitt på träningsris som vi övade på först. Spana in den snyggt plåstrade tummen i förebyggande syfte. (Hade vi inte gjort det så vet jag inte hur det hade gått. Bra idé!)

Mimmi visade hur vi skulle snitta ympriset och sen tränade vi på annat ris tills vi kunde använda det riktiga. Vi hade att välja på ympris från äppelsorterna 'Fredrik' och 'Aroma'. Vi la ett jämt ganska långt snitt på ymriset utan "feg-flärp" som Mimmi sa. Sen tog vi en grundstam från någon annan äppelsort som har bra egenskaper som god härdighet och bra motståndskraft mot sjukdomar. Vi klippte av grundstammen ca en handsbredd upp på stammen och la ett snitt i överkant. Därefter måttade vi in ympsnittet, som vi lagt så att en knopp var på baksidan, i grundstammens snitt och virade om med eltejp så att det blev lufttätt. Snitten skulle mötas i spetsen och vid ena sidan om de inte var exakt lika stora. Det var också viktigt att inte ta på snittytorna för att inte få bakterier i snitten. Till slut klippte vi av ympen tre knoppar upp och doppade toppen på ympen i ympvax för att den inte skulle torka.

Här är jag klar med 'Fredrik' på grundstammen A2.

Här är 'Aroma' på grundstam B9. Till slut bäddades rötterna på alla våra nyympade blivande äppelträd in i torv i en låda.

Vi höll till i växthuset och fick en rundvandring där. Här är trädgårdsmästaren Cristina i färd med att visa oss hur man förde över gurkplantor på pumparötter. De började med att så ett pumpafrö och ett gurkfrö. När de växt till sig så skar man av pumpaplantan och behöll roten och en bit av stammen. Därefter gjorde man små snitt i båda stammarna och satte ihop dem med en slags tejp och lät dem växa ihop. När de växt ihop var det dags att kapa gurk-roten. Nu växer gurkplantan på en pumparot som är starkare och kan ge gurkplantan mer stadga och näring och vatten. Samma princip som när vi ympar god äppelsort på stark grundstam.


Full fart på Mimmi på väg genom växthuset hos tomaterna. Det fanns redan gröna tomater.

Alströmeria som är perenn odlade man i växthuset. De behövde lite stöd.

Egen tulpanodling hade man också. Tulpanerna med de gula bladen framför Åsa är precis utplockade ur mörkret i kylen och har därför inte hunnit bli gröna än. Det tar ca 2 veckor från de kommer ur kyl tills de är färdiga att plocka. Snabbt tycker jag.

De hade ett jättemysigt ställe i växthuset med möbler och växter runt om och en jättestor palm där de sitter när de har krukväxtkunskap. Där fanns en bur med de här finingarna också.

Tyvärr hade de fulingar med. Sköldlöss.





Studiebesök


Vi läser företagsekonomi och det är framför allt inriktat på sånt man behöver veta för att starta eget företag. Vi åkte till grossisten Gustavssons blommor i Skultorp för att få veta hur det är att handla av dem som företagare och för att titta på vad de har för sortiment. 



 Det fanns förstås väldigt mycket fina blommor och krukväxter som vi inte kunde låta bli att fotografera.

Härliga tillbehör fanns det också.

Citrusträd med både frukt och blommor på. Blommor som doftar fantastiskt.


 Fina krukväxter som hibiscus, browallia, echeveria.
Vi fick en massa bra information om vad som gäller för att handla hos en grossist. Tex att man måste ha registrerat företaget hos skattemyndigheten så att man har en F-skattsedel och en massa annat.




måndag 10 mars 2014

Färglära


Förra veckan hade vi färglära. Vi fick blanda till färger och fylla i vår färgcirkel. Vi arbetade enligt Johannes Ittens färgcirkel med tre primärfärger: gult, rött och blått. Därefter blandade vi hälften gult och hälften rött till orange, hälften rött och hälften blått till violett och hälften blått och hälften gult till grönt. Så fick vi de tre sekundärfärgerna. Därefter blandade vi tertiärfärgerna dvs de som ligger mellan primär och sekundärfärgernaj. Det är gulorange, rödorange, purpur, lila, turkos och lime. Vi tittade på tvåklanger dvs kontrastpar dvs de färger som ligger mitt emot varann i färgcirkeln. Vi tittade också på tre- och fyrklanger. (se läroboken sid. 92)
Om man blandar två komplementfärger så blir färgen grå. En komplementfärg i Ittens färgcirkel ligger alltid mittemot sin motsatsfärg i cirkeln. Vi pratade också om varma och kalla färger samt aktiva och passiva färger.

 Vi fick jobba två och två och då valde Sandra och jag att göra en bukett ton i ton med lila nyanser. Den blev mörk och lugn. Ljusa gröna eucalyptus och några limefärgade ranunkelknoppar ljusade upp buketten.

Jag gjorde en ljus bukett med vita nejlikor, vita ranunkler och vit germini med ljusgul mitt som var i samma ton som ljusgula hypericum. Den blev för lugn och när jag såg Angelicas bukett i vitt fast med lite lime i och några gräs som rörelse så la jag till gräs på min också och det blev mycket bättre. Rosa pärlnål som kontrast till det gröna.

Hög bukett i rosa ton i ton.






söndag 2 mars 2014

Blåsippan ute i backarna står


 Vi var vid Rörvik idag och spanade efter blåsippor. Det fanns faktiskt redan några utslagna.


Rörvik ligger vid Snapen utanför Mariestad. Både Rörvik och Snapen är riktiga toppenställen.

Ingen is kvar på sjön. (I Mariestad säger man sjön när man menar Vänern.) I bakgrunden Rödskär med Rödskärs fyr.

Vi gick omkring vid bäcken vid Rörvik och det var full fart på vattnet.

 Där växer mycket Hassel.


Så småningom blir det alldeles blått av blåsippor.

Vi såg faktiskt en ensam vitsoppa också.

Hasseln hade störst knoppar förutom syrenen (på bilden) som växer där det gamla huset stod.