Idag har vi varit på naturbruksskolan i Dingle och lärt oss ympa äppelträd. På bilden syns Elin lägga ett snitt på träningsris som vi övade på först. Spana in den snyggt plåstrade tummen i förebyggande syfte. (Hade vi inte gjort det så vet jag inte hur det hade gått. Bra idé!)

Mimmi visade hur vi skulle snitta ympriset och sen tränade vi på annat ris tills vi kunde använda det riktiga. Vi hade att välja på ympris från äppelsorterna 'Fredrik' och 'Aroma'. Vi la ett jämt ganska långt snitt på ymriset utan "feg-flärp" som Mimmi sa. Sen tog vi en grundstam från någon annan äppelsort som har bra egenskaper som god härdighet och bra motståndskraft mot sjukdomar. Vi klippte av grundstammen ca en handsbredd upp på stammen och la ett snitt i överkant. Därefter måttade vi in ympsnittet, som vi lagt så att en knopp var på baksidan, i grundstammens snitt och virade om med eltejp så att det blev lufttätt. Snitten skulle mötas i spetsen och vid ena sidan om de inte var exakt lika stora. Det var också viktigt att inte ta på snittytorna för att inte få bakterier i snitten. Till slut klippte vi av ympen tre knoppar upp och doppade toppen på ympen i ympvax för att den inte skulle torka.
Här är jag klar med 'Fredrik' på grundstammen A2.
Här är 'Aroma' på grundstam B9. Till slut bäddades rötterna på alla våra nyympade blivande äppelträd in i torv i en låda.
Vi höll till i växthuset och fick en rundvandring där. Här är trädgårdsmästaren Cristina i färd med att visa oss hur man förde över gurkplantor på pumparötter. De började med att så ett pumpafrö och ett gurkfrö. När de växt till sig så skar man av pumpaplantan och behöll roten och en bit av stammen. Därefter gjorde man små snitt i båda stammarna och satte ihop dem med en slags tejp och lät dem växa ihop. När de växt ihop var det dags att kapa gurk-roten. Nu växer gurkplantan på en pumparot som är starkare och kan ge gurkplantan mer stadga och näring och vatten. Samma princip som när vi ympar god äppelsort på stark grundstam.
Full fart på Mimmi på väg genom växthuset hos tomaterna. Det fanns redan gröna tomater.
Alströmeria som är perenn odlade man i växthuset. De behövde lite stöd.
Egen tulpanodling hade man också. Tulpanerna med de gula bladen framför Åsa är precis utplockade ur mörkret i kylen och har därför inte hunnit bli gröna än. Det tar ca 2 veckor från de kommer ur kyl tills de är färdiga att plocka. Snabbt tycker jag.
De hade ett jättemysigt ställe i växthuset med möbler och växter runt om och en jättestor palm där de sitter när de har krukväxtkunskap. Där fanns en bur med de här finingarna också.
Tyvärr hade de fulingar med. Sköldlöss.