lördag 23 november 2013

Jordmån, fridlysta växter m.m.

 Vi började tisdagen med Britt-Marie och pratade om ljus. Vi satt inne i det ljusa klassrummet och tyckte det såg mulet ut ute men när vi gick ut visade det sig vara 3 gånger ljusare ute än i klassrummet. Britt-Marie hade även kollat upp och gjort uppgifter åt oss om fridlysta växter som vi hade frågat om tidigare.

Vi pratade om lummer att den är fridlyst men man får ta enstaka rankor till sig själv. Man får inte gräva upp den eller dra upp den med rötterna. Britt-Marie förklarade var den kunde finnas och jag hittade den!
Det finns ca 330 fridlysta arter i Västra Götaland och man kan kolla på www.lanstyrelsen.se/vastragotaland för att se vilka de är och vad som gäller. Till exempel är alla vilda orkidéer i landet fridlysta och får inte plockas.

 Vi hade flera saker vi skulle göra i skogen. Vi skulle samla in mossa som vi skulle klä halmstommar med för att göra en begravningskrans i formallinjär stil senare i veckan.

Jag såg en häftig ticka (tror jag det är) på en stubbe.

Vi fick i uppgift av Mimmi att undersöka jordmånen i barrskogen. Den kallas podsol.

Vi hjälptes åt att gräva en grop som var ca 70 cm djup. Vi grävde tills vi kommer ner till stenar i grunden. Det var inte så enkelt. Vi fick hugga av lite rötter och gnistorna flög när spaden högg i sten. Vi valde ett ställe där granarna inte stod för tätt för om vi hade grävt i den täta granskogen hade vi aldrig kommit ner mellan rötterna.

Till slut hade vi grävt en tillräckligt djup grop. Då mätte vi humuslagret närmast markytan (det svarta tunna lagret) och det var mellan 5-10 cm tjockt. Under det fanns lagret med blekjord (det grå) som var mellan 10-15 cm tjockt. Det hade varit tjockare om vi grävt i tätare barrskog. Lagret längst ner är rostjorden och det lagret var mellan 35-40 cm tjockt.
Vi hade jättekul som vanligt och hade många idéer om vad gropen kunde användas till.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar