torsdag 28 november 2013

Julkransar


 Idag fick vi göra fritt julpyssel. Jag valde att göra olika kransar.

Den här började med pinnar på rad hopbundna i synlig teknik med spoltråd i silver.

Ändrade mig av olika skäl under resans gång och det slutade med att jag band på mer buntar med bl.a. lärkkvistar med kottar på. Lite änglahår och snöre för upphäng och sen var den klar.

Återanvände mammas och pappas krans från förra året. Den fick lite fräsch grön mossa som jag lindade på med osynlig teknik, grön spoltråd, men jag behöll vitmossan. Äpplen och röda bär återanvändes och limmades på. Till slut limmade jag på lite lärkgrenar och kottar och använde den gamla rosetten i rött garn fast i år fick den sitta på sidan istället. Den kommer att passa fint till deras röda dörr tror jag.

Till sist gjorde jag en krans där jag bara buntade ihop olika ris till en lång korv som jag formade till en krans. Jag använde synlig teknik med silverfärgad spoltråd igen. Jag lindade på lärkgrenar med kottar på och sen sprayade jag kransen med både lite vit färg och silver färg men inte täckande. Tills slut fick kransen en pärlgirlang.





Julexponering i brons och orange



 Tänk dig känslan att komma in från kylan till den varma brasan
.
 Slå dig ner i soffan med en kopp te. 

 Du kanske tar fram ett handarbete, läser en tidning eller kollar på en bra film.



Ditt hem har redan en ombonad stil med varma färger och mycket kuddar, plädar och lyktor. Lägg då till julsaker som går i orange och brons eller nån annan varm metallfärg.

Bryt av med nån liten kontrast. Turkosa kulor kanske?


 Du kommer att få ett ombonat julhem där du inte känner nån hets att plocka bort tomtar och annat.

Guzmania Juvelblomma
Trivs på ljusa växtplatser men inte i full sol. Högbladen (blomman) håller färg mycket länge. Placeras där den har minst 18 grader varmt. Sparsam vattning på vintern. Vattnas helst med avkalkat vatten både i bladrosetten och krukan. 

Med krukor i turkos...

Schlumbergera  Julkaktus
Vill gärna stå ljust men absolut inte i sol. Efter blomning gärna halvskugga. Vattnas regelbundet men får gärna torka upp mellan vattningarna. Ställ gärna ut den på sommaren så att den kan få lite kyla för att stimulera ny blomning.

Nertera  Koralltuva
Vill gärna stå ljust men inte i direkt sol. Vattna på fatet eller i ytterkrukan. Häll bort överskottsvatten. Tål att torka upp lite mellan vattningarna. Kan förökas genom delning i augusti september.











lördag 23 november 2013

Begravningskrans i formallinjär stil

Jag gjorde en begravningskrans där jag använde min lilla svartmålade ros igen. Gillar den och likaså Germinin med det vita blanka trådiga bakom. I första försöket hade jag allt för lite som bröt av den yttre formen och man kunde tydligt se den runda kransen. Så här blev kransen till slut.
Fredagen startade jättemysigt. När vi kom hade Maria tänt levande ljus och det var släckt i taket. Hon hade fixat kaffe och tevatten också. Vilken start på dagen! Vi pratade om exponeringar och delade upp de olika mellan oss. Vi ska fundera lite över helgen och på måndag har Maria fixat grejorna och vi kör igång.

Formallinjär stil i oasis

 När Åsa föreslog en promenad på onsdagen så var vi inte svårövertalade efter att vi hade pratat om ljuset i måndags.
 Det var kallt men fint med frosten. Kan man säga att det är lite formallinjära motsatser i den här bilden? Ingen klar yttre form, vitt -svart, frostigt/ruggig yta mot svart blank, smala blad - breda blad.

De vissna växterna blir fina när det kommer frost eller snö på dem. Jag städar aldrig min trädgård på hösten för då får man inte se såna här snygga grejor. Det passar en latmask som mig.

Jag valde att göra ett arrangemang i oasis i en svart blank kruka som ser ut som en båt. Ett svart litet läderblad som bas och en nejlika, som jag tagit bort foderbladen på för att få ett mer asiatiskt uttryck på blomman, som blickfång. Där är ett svart fyrkantigt blad där jag nålat fast ett vitt blankt band med en nål och man kan se hela nålen för att se det spetsiga mot den breda krukan. Luftig lite transparent plumosus som kontrast mot det svarta opaka bladet. Krukan är tänkt att ha ett asiatiskt uttryck och passa till nån stressad person i ett nybyggt funkishus som kan ställa den på sin sideboard, tända ett ljus, plugga in öronpropparna och göra lite yoga eller meditera.

Jordmån, fridlysta växter m.m.

 Vi började tisdagen med Britt-Marie och pratade om ljus. Vi satt inne i det ljusa klassrummet och tyckte det såg mulet ut ute men när vi gick ut visade det sig vara 3 gånger ljusare ute än i klassrummet. Britt-Marie hade även kollat upp och gjort uppgifter åt oss om fridlysta växter som vi hade frågat om tidigare.

Vi pratade om lummer att den är fridlyst men man får ta enstaka rankor till sig själv. Man får inte gräva upp den eller dra upp den med rötterna. Britt-Marie förklarade var den kunde finnas och jag hittade den!
Det finns ca 330 fridlysta arter i Västra Götaland och man kan kolla på www.lanstyrelsen.se/vastragotaland för att se vilka de är och vad som gäller. Till exempel är alla vilda orkidéer i landet fridlysta och får inte plockas.

 Vi hade flera saker vi skulle göra i skogen. Vi skulle samla in mossa som vi skulle klä halmstommar med för att göra en begravningskrans i formallinjär stil senare i veckan.

Jag såg en häftig ticka (tror jag det är) på en stubbe.

Vi fick i uppgift av Mimmi att undersöka jordmånen i barrskogen. Den kallas podsol.

Vi hjälptes åt att gräva en grop som var ca 70 cm djup. Vi grävde tills vi kommer ner till stenar i grunden. Det var inte så enkelt. Vi fick hugga av lite rötter och gnistorna flög när spaden högg i sten. Vi valde ett ställe där granarna inte stod för tätt för om vi hade grävt i den täta granskogen hade vi aldrig kommit ner mellan rötterna.

Till slut hade vi grävt en tillräckligt djup grop. Då mätte vi humuslagret närmast markytan (det svarta tunna lagret) och det var mellan 5-10 cm tjockt. Under det fanns lagret med blekjord (det grå) som var mellan 10-15 cm tjockt. Det hade varit tjockare om vi grävt i tätare barrskog. Lagret längst ner är rostjorden och det lagret var mellan 35-40 cm tjockt.
Vi hade jättekul som vanligt och hade många idéer om vad gropen kunde användas till.



Formallinjär stil

Det var jättekul att komma tillbaks till skolan och höra hur alla hade haft det på sin praktik. På måndagen fick vi göra lite av varje men den här veckan kommer att handla om formallinjär stil så vi fick börja med en bukett.
Att tänka på när man gör ett binderi i formallinjär stil är: Less is more. Det ska vara stilrent, stramt och enkelt. Det ska vara abstrakt och inte ha nån klar yttre form. Man använder kontraster för att framhäva de få materilen. Svart - vitt, mjukt - hårt, blankt - matt, stort - litet, rakt - krokigt osv. Man har oftast en assymetrisk form med oregelmässig rytm och en liten bas.

söndag 17 november 2013

Andra praktikveckan på Blomsterdrömmen

Här kommer en liten sammanfattning av andra praktikveckan. Det har kommit en hel del blommor att snitta. Bland annat väldigt många fina rosor såsom Heaven

 Red Naomi

 Mario

 Miss Piggy

 Avalanche

 Purple Power

Global water

Jag har gjort mer planteringar. De här kopparna är väldigt populära.

Redesbukett

Höga nivåbuketter och en rund.  Anna och jag fick binda på glasrör på glöggflaskor och dekorera dem med blommor. Jag har även gjort en del enklare blommor till kund som jag inte har bilder på. Att slå in blommorna är inte lätt så det har också varit bra träning. Jag har träffat väldigt många trevliga kunder. Många bekanta har det varit i butiken.


Anna fick binda en begravningskrans med cypress och sen fick vi dekorera den tillsammans.

En dag gjorde vi en julig skyltning i det ena fönstret, Therese, Anna och jag.
 
Vi har även dekorerat en del kransar denna veckan. Kul att få göra både juliga i rött och andra som är lite mer neutrala i vitt och naturfärger. Jag har lärt mig mycket och fått göra många olika saker så tiden har rusat iväg. Tack för dessa veckor och ett jättetack för den fina presenten!




söndag 10 november 2013

Första praktikveckan

 Första veckan på Blomsterdrömmen i backen i Mariestad. Veckan gick jättefort och jag har fått göra väldigt mycket olika saker. Det kom nya blommor i stort sett varje dag som skulle snittas och komma i vatten i rätt temperatur.

Här är hela kylen genomgången på måndagen. Allt fick inte plats på bild.

 Det har varit begravningar som jag har fått göra buketter till.

 Rosetter har varit ett problem men med Therese hjälp fick jag äntligen till det.

Jag har gjort ganska många handblommor.  Några var lite annorlunda med grankvistar i men de här var ros med läderblad. Jag fick åka med till Skogskapellet och lämna blommor till en begravning en morgon.

 En dag fick jag skylta om det ena fönstret. Det var jättekul. Det har kommit mycket julgrejor nu och Therese ville ha med de här fina tomtarna i skylten. Det blev ett fönster som gick i vitt, grått och lila. Myrten på stam i kruka, kängurublomma i kruka och lila orkidéer.

Begonior med fina blad.
De fina lyktorna fanns på plats i fönstret när jag startade.

Jag har planterat i koppar och glas.
 Inför Thereses pysselkväll så fick Anna (som är lärling här) och jag dekorera olika färdiga kransar. Blandade som ovan och såna som var av buxbom.

Vi fick dekorera olika adventsljustakar också. Jag gjorde även en med röda ljus och andra sticks. Det har kommit väldigt mycket såna sticks med tomtar och allt möjligt som vi har märkt upp och stuckit i krukor med sten för att de ska hålla sig på plats.

På fredagen fick jag göra buketter. Protean är en läcker blomma som står sig jättebra. Här är den tillsammans med Germini, Alströmeria och Hypericum i små reden. Några grässtrån och en grön manchett.

Hög nivåbukett med Strelitzia, Solidago och Gerbera mot bakgrund av ett strelitzia-blad och så lite grönt i machetten. Therese gjorde en förlaga och sen gjorde jag en likadan.
Ett större rede med Gerbera, nejlika, Hypericum och så några små frukter som satt på en pinne.
Det har varit en intressant vecka med mycket att göra. Ser fram emot nästa.