torsdag 27 februari 2014

Exponering med vårtema i lila

 
 Jag och Anette arbetade ihop och gjorde en exponering med vårtema där den dominerande färgen är lila. Här är en detalj från fikonträdet som vi placerade i gyllene snittet. Vi fick ett häfte där Ingela Wall har gett tips om hur man gör en exponering på bästa sätt. Vi försökte jobba efter det med linjer och att framhäva t.ex något stort med rund form med något litet fyrkantigt. Vi försökte tänka på grupperingar, linjer, kontraster och tänka på gyllene snittet där man delar in sträckor i tredjedelar och placerar det man vill ha focus på i skärningspunkten efter en tredjedel av sträckan. Det finns flera punkter och man kan tänka från höger till vänster eller tvärtom och man kan även tänka i höjd eller djup.

Exempel på punkter i gyllene snittet.


Rund form i limegrönt.

Fyrkantiga former och lila.

Små fina transparanta glasvaser.

Hortensia krans i grönt och lila.

Stor grön krans med liten lila fjäril.

Så här blev vår färdiga exponering där både fikonträd och krans sitter i gyllene snittet.




onsdag 26 februari 2014

Hästen

 Så här fin var hästen när han for iväg från Sötåsen. Carina och Anna har gjort klart den. De ska åka med Maria till Göteborg och ställa upp den. Då kommer de att sätta lite Amaranthus i man och svans också.

Närbild på den fina sadeln med brudslöja som vojlock och själva sadeln består av Dianthus, Chrysanthemum och Gerbera. Det är Carina som gjort den så fin.

söndag 23 februari 2014

Vårtecken

När jag kollade under magnolian på sportlovet så var det lökar på väg upp. Idag fick jag se att snödropparna redan blommade! Det gick väldigt snabbt.

Julrosorna har blommat sen i november tror jag.


lördag 22 februari 2014

Buketter


Vi hade önskat att få göra buketter den här veckan. Vi fick i uppgift att göra i lite olika prisklasser och en del skulle vara runda och andra skulle vara höga. Vi skulle också göra varje bukett tre gånger och ta tid. Jättebra. Man märkte ju att det kändes bättre för varje gång man gjorde buketten och det gick snabbare. Vi hann inte med alla men vi kommer att träna igen. På bilden ser man Germini, Chamelaucium uncinatum, Dianthus och salal-blad i en rund bukett.

Hög bukett med Aspidistrablad i manschetten. Rosa som blickfång och ett par på höjd och Delphinium och vridpil på höjden.

En annan hög bukett med vridpil och Delphinium samt Dianthus, Germini och Freesia. Aspidistrablad som är vikta, salal och några grässtån i manschetten.

Hög bukett med Germini, Chamelaucium, några grenar som jag inte kommer ihåg vad de heter och Aspidistra och salal i manchetten.

På fredagen fick vi göra en dekoration i oasis. Jag klädde kanten av den vattendragna oasisen i mossa innan jag stoppade ner den i glasskålen. Stack ner pinnar av Forsythia i kanten av skålen och några vridpilsgrenar i mitten. Några vita Tulipa på höjden och gula Ranunculus lite på höjd och två som blickfång. Acacia i botten för doften skull och för att ta upp det gula. Jag använde paralell stickteknik och den var tänkt att ha ett vårligt utseende med vegetativ formverkan där grenarna växer ur mossan och blandades med blommor på väg upp.
Så här såg det ut sent på eftermiddagen när vi gick "ner till sjön" som man säger i Mariestad. Is som är på väg att smälta och försvinna.Vårligt!




Alla hjärtans dag

Jag jobbade hos Therese på alla hjärtans dag. När jag kom på morgonen hade hon gjort en hjärt-bukett av nejlikor. Den sålde hon snart och sen bestämde hon sig för att göra en till på eftermiddagen och då såg jag hur hon gjorde. Nejlikorna trädde hon upp på aluminiumtråd som hon sedan formade till ett hjärta. Hon tog ihop stjälkarna i spiral och sedan var det klart. Det blev en snygg och orginell bukett.

Häst

För ett litet tag sen kom en häst åkande till Sötåsen. Carina L. hade fixat den och hon fick hjälp av Sara att köra dit den.

 Den här veckan har vi klätt den med mossa. På bilden är i alla fall huvud och ben klara. Vi använde mossa som Maria köpt och kompletterade med lite från skogen. Grön spoltråd för att linda fast och vi fick klura lite på hur vi skulle få allt att sitta ordentligt på den hala hästen. På bilden håller Elin och Anna på och mäter hur sadeln ska se ut.

Till slut kom vi så här långt. Hela hästen är klädd i mossa. Vi får väl gå över den och putsa och dra åt en del tråd innan den färdigställs med blommor. Sadeln blev klar och består av oasis som har frigolit i botten och den är inlindad i hönsnät för att allt ska hålla ihop när den blir dränkt i vatten och blommorna är istuckna. Den kommer att göras klar i nästa vecka. Fortsättning följer...

onsdag 12 februari 2014

På spaning efter vårtecken


Vi fick i läxa av Britt-Marie att spana efter vårtecken på lovet. Jag började i trädgården och där såg magnoliaknopparna ut så här.

Vi grävde bort gräsmattan på framsidan för ett år sedan och planterade bl.a en Katsura. Den har jättefina knoppar nu. Hoppas den klarar resten av vintern utan att få frostskador.

Under Katsuran kommer det krokus.

De små påskliljorna har kommit ganska långt. Tror det är tète a tète som jag köpte till förra påsken. Brukar spara lökarna och gräva ner dem.

När jag gick ut i skogen så var det bara eken som hade stadiga grenar som stod still nog för att fotas. Såg små knoppar på björk som faktiskt var lite gröna i toppen och sälg som hade små videkissar. Men de grenarna var så veka så de blåste omkring hela tiden och bilderna blev suddiga. Men våren är här!


Kistdekoration i dekorativ stil

Den här kistdekorationen har varit på fotografering i Falköping. Vi fick i uppdrag att göra begravningsdekorationer i olika stilar som sedan skulle fotograferas på en begravningsbyrå i Falköping.
 Jag fick göra en i dekorativ stil med vårkänsla. Långa magnoliagrenar och franska tulpaner tillsammans med ranunkler, freesia och amaranthus. Vi fick var sin bild att tolka och blommor hade våra lärare valt ut. Mina blommor var tyvärr alldeles för knoppiga så jag försökte med varmvatten och förvaring i rumstemperatur framför ett element över natten men det påverkade inte så mycket. Som tur var så var ranunklerna utslagna och några freesior. Även om utseendet blev ett helt annat än jag planerat pga av blommorna så är jag ändå nöjd med färgerna, linjerna och rörelsen i dekorationen. Vi har haft ett stort jobb med att dokumentera och analysera våra arbeten. Kistan vi fick låna var väldigt fin och våra dekoration gjorde sig jättebra mot den.

Så här såg min skiss ut.

Använde ett helt oasisblock i en kisthållare.

Här har jag satt ut grunden. Sen fick jag vänta över natt för att se om blommorna skulle slå ut lite mer innan jag kunde göra färdigt dekorationen dag 2. Jag jobbade med linjer längs med locket och över centrum och sedan satte jag blommor jämt fördelade i centrum. Toppblomman som var en lilja (knoppig för det fanns ingen utslagen) satte jag ganska lågt.

I Falköping finns ett begravningsmuseum som vi fick se. Där fanns pärldekorationer som man använde istället för blommor på vintern förr i tiden.

Ytterligare en pärldekoration som låg i en glaslåda.

 När vi varit i Falköping fick vi åka till Elins esplanad i Skövde och ställa ut våra dekorationer. Vi fick jättemycket beröm av folk som gick förbi. Kul!

Bordsdekoration kanske? Fast på något större bord då...

Formbinderi


Vi fick i uppdrag att rita förslag på en dekoration som skulle ges till ett nyöppnat café i Töreboda. Mitt förslag såg ut så här.  Tyckte det passade bra att fira med en tårta.

Tårtan utvecklades med att det bestämdes att en bit skulle skäras ur och att det skulle vara färgad oasis som tårtlager inuti. Salalblad fästes med nålar runt tårtan och de olika lagren dekorerades med blommor och en ros i toppen. Kristina och Blerta var det som gjorde den och den blev jättefin tycker jag.