söndag 15 december 2013

Rund brudbukett

 
Vi fick tilldelat oss var sin färg/färger och skulle göra var sin rund brudbukett. De fick gärna ha gräs i skaftet och innehålla kulor eller stjärnor eller glitter. Jag fick färgerna rosa och lime.
Gjorde ett grässkaft där jag fäste gräsen med oasisfix och rosa spoltråd men det blev för smalt så jag lindade på silveränglahår med silverfärgad myrtentråd senare.

Rosa rosor, Chrysanthemum Kermit och Bupleurum.

Några rosa kulor och silveränglahår.


Valde tyvärr salal i manschetten och de är inte lätta att sätta rakt så de hänger tyvärr för mycket.

Innan vi gick hem så fick vi lyssna till skönsång från lärlingarna som slutade i fredags. Lycka till!

De bjöd på jättefin och jättegod tårta också!


torsdag 12 december 2013

Julplanteringar och julkrans

 Jag gjorde tre julplanteringar i vita krukor. Vit hyacint och grön/vitspräcklig Fittonia. Dekorerade med en grön kula och spansk mossa.

 Tre röda krukor med julkaktus och Echeveria. En av krukorna var lite större så den fick en vit hyacint också. Stora röda pärlor på nål och rosetter av bast och transparanta band.

Krans av buxbom och tall lindad på en stomme av tre hopsatta skafttrådar. Lindade med grön spoltråd.
Dekorerad med smala röda glittriga snören och en rosett på sidan.

Droppformad brudbukett

Till den droppformade buketten fick jag lila nejlikor, vita stora Phalaenopsis, Bupleurum, Viburnum och grönt som bestod av fjädersparris, läderblad och gräs. Det var läckert med lila, lime och vitt! Trodde inte jag skulle gilla kombinationen men det gjorde jag.

Började med ett knippe gaffelskaftat gräs som bestämde längden på droppen. Nej fel. Phalaenopsisen bestämde längden på droppen och gräset satte jag så att det skulle komma lagom långt nedanför. Grön manschett av läderblad och sparris. Den gröna manschetten sitter i 90 graders vinkel från skaftet och droppen i 45 graders vinkel från skaftet. Plastpåse skyddar skaftet.

Här har mycket av blommorna kommit på plats. Phalaenopsisen längst ner är enkelskaftad och förankrad i gallret för att inte åka ur. Den andra är kortare och sitter högre upp. Nejlikorna i grupper och Viburnum, sparris och Bupleurum mellan nejlikorna. Lite böjda gräs sitter mellan blommorna. Gaffelskaftade mycket av materialet för att det skulle sitta bättre.

Droppformade bukett.



Rund brudbukett


Vi började med att förbereda hantagen. Både till den runda och till den droppformade buketten. Floratejp på handtagen för att få banden att fästa. Oasisfix i smala strängar runt den vita plasten för att få galaxybladen att fästa.

Jag valde ljust krämfärgat/vitt band till båda skaften och dekorerade/dolde skarvarna uppe och nere på skaften med en uddspets som jag limmade på.


Vi skyddade handtagen med plastpåsar för att de inte skulle bli våta och smutsiga sen började jag med den gröna manschetten.





Blommorna skulle vara jämt fördelade så jag satte ut 3 vita rosor först som bestämde bredden. Sen satte jag toppblomman och därefter 3 rosor till i första varvet. I nästa varv satte jag också 6 rosor men mellan dem i första varvet. Mellan blommorna fyllde jag på med gröna Chrysanthemum Kermit, vita fresior och fjädersparris.

Rund brudbukett.










tisdag 10 december 2013

Lavar, blomställningar och frukter

 Idag tittade vi på lavar. Bland annat näverlav...

 Bladlavar...

Sen kollade vi riktigt noga med hjälp av mikroskop och det var ju jättehäftigt!

Vi pratade också om de olika blomställningarna. Förutom korg så kan blomman ha formen av: klase, ax, hänge, kolv, flock, knippe eller huvud. Vi tittade också på det man kallar frukterna. Fröerna kan t.ex finnas i en:
kapsel, balja, skida, nöt, klyvfrukt, bär, stenfrukt och sammansatt frukt. Vallmo har kapsel och exempel på bär är blåbär.

Rund begravningsdekoration

 Nu var det dags att göra en rund begravningsdekoration med våra härliga blommor. Riddarsporre...


Prärieklocka...

Rosor
Med hjälp av kompositionsschemat analyserade vi en bild och sedan skulle vi göra vår egen dekoration. Vi diskuterade i grupper och kom bland annat fram till:
Balans: varierad symmetri
Stiluttryck: dekorativ
Formverkan: kompakt och luftig
Yttre form: rund
Linjeföring: radial

Min tolkning
 

onsdag 4 december 2013

Hög begravningsdekoration


Vi fick en färgbild på en hög begravningsdekoration som vi skulle tolka och göra en egen dekoration utifrån den. Vi gjorde en analys tillsammans där vi kom fram till att utseendet/uttrycket är dekorativ stilart som kännetecknas bl.a av att den är blomrik och materialrik. Blommorna är ros som har en rund passiv form, prärieklocka som har en trekantsform och både är passiv och aktiv, veronika som har en långsmal spetsig form som är aktiv och riddarsporre som också har en aktiv form men lite trubbig i spetsen. Det gröna är araliablad, steelgräs, salal och lite annat.

Oasis grande, dold teknik. Grön manchett i botten. Viktigt är att tänka på linjer och gruppering samt placering av blickpunkt. Linjer bygger ut formen från "blicken".  Djup och volym - blicken framhävs av kontraster. Den är mörkare, varmare och främhävs av den ljusa kalla färgen på blommor omkring.

Den yttre formen är bestämd i dekorativ stil och här ska det bli en trekantsform som är assymetrisk, alltså ej delbar i 2. Proportionerna är ungefär lika bred som hög.

En kombination av radial och paralell stickteknik. De höga riddarsporrarna tillsammans med steelgräs är stuckna paralellt och det andra radialt. Viktigt att täcka oasisen även på undersidan.

Imorgon ska vi göra om den och tänka på det som vi gick igenom idag vid den gemensamma genomgången. Eftersom jag inte kände mig nöjd så hoppas jag få till det bättre imorgon.


tisdag 3 december 2013

Veckans blommor

 Den här veckan ska vi göra begravningsdekorationer. En hög och en låg rund. Vi ska tolka bilder och göra våra dekorationer utifrån dem.

Blommorna är Rosor, Veronica, Riddarsporre, Prärieklocka, Araliablad och Steelgräs.

Växtskadegörare och omskolning

 Först gick Mimmi igenom växtskadegörare. Det finns en massa olika otäckingar som kan ställa till det för växterna. Virus, bakterios, kräfta, förökningssvampar, mjöldagg, gråmögel, nematoder, kvalster, mjöllöss, trips, minerarfluga, strit, sorgmygga, bladlöss, stinkflyn, öronvivel, fjärilslarver och mätarlarver. Bland annat...

När vi hade sett alla dem så var det skönt att gå ner och titta till våra sticklingar. De hade artat sig jättefint. Vi fick skola om dem nästan allihop. En del av mina små fick vara kvar i sålådan.

Här är en del av alla vi skolade om. Hela bordet blev fullt. Doktor Westerlunds blomma var den som hade växt mest.

Dekorering hos vår snittblommeleverantör

 Igår fick vi hjälpas åt att göra iordning diverse grejor som ska pryda lokalerna hos vår snittblommeleverantör i Jönköping. De ska ha julfest för sina kunder och Carina ska hjälpa dem att göra fint i lokalerna. Lärlingarna kommer att åka med henne på fredag.

Idas krans, som hon gjort av grova pinnar hon hittat i skogen och som hon brutit av och bundit med grovt snöre på en järnring, får åka med.

 Bollarna fick ny mossa och röda pärlband. De kommer sen att få fina snittblommor i glasrör på sig när de är på plats. Det skulle nog bli äpplen i kransarna runt foten.

Flora fick klänningen lagad och uppdaterad med lite band i halslinningen och runt midjan. Släpet av granris är också nytt. Granar av tidningspapper och mossa tillverkades. De skulle Carina måla vita sen. Det ska bli kul att se bilder från Jönköping när allt är klart och på plats.