torsdag 26 september 2013

Låg begravningsdekoration

 Fredrik visade steg för steg hur vi skulle göra en låg begravningsdekoration. Vi hade en oasis petite att sticka i. Formen skulle vara som en droppe med 2/3delar framåt och handtaget på oasisen bakåt. Dekorativ stil, linjebetonad, radial stickteknik, symetrisk form och regelmässig placering av blommor. Färgmässigt skulle den helst gå ton i ton. Jag valde ljust orange liljor och..

...aprikos Germini.

Vi började med cypress som ett kors i den gröna botten. Därefter satte vi in lite annat grönt som bas, Eucalyptus och Aralia bl.a. Så var det dags att göra den långa linjen som blev en central linje om toppblomman var samma som de andra i linjen och så valde jag att göra. började med knopparna längst ut för att få en spets och satte den finaste mest utslagna i toppen.

Från sidan.

Så här blev den färdiga när jag hade satt Germini i sidolinjerna och lite Bupleurum emellan.

Så här såg den ut från sidorna.








Hög begravningsdekoration

1
En hög begravningsdekoration där den vertikala linjen placeras på 2/3delar av den horisontella linjen. Grön botten och mellanstick. Vi använde gladiolus i de långa linjerna och sedan gjorde vi sidolinjer med andra blommor. I centrum en vit Chrysanthemum 'Anastasia' och de andra vita blommorna i den linjen är Dianthus. Lila Germini i en linje och lila Dianthus i en annan. Vi gjorde dekorationen i en oasis grande.

Växter vid åkern och kanalen

Vi fick en fin fredagsmorgon runt åkrarna och vid kanalen. Britt-Marie tog en gruppbild på oss. Från vänster:
Åsa, jag, Ida, Elin, Anette och Karina.

Det var väldigt mycket dagg i gräset och vissa av oss var inte så kloka att vi tagit på oss nåt vattentätt på fötterna. Det blev en barfota-eftermiddag med skorna på tork.

Vi såg jättemycket fina växter och fröställningar som vi kan använda när vi ska göra dekorationer i vegetativ stil.

Det fanns många fina spindelnät att ta kort på också!



onsdag 25 september 2013

Förökning med sticklingar

 Vi fick prova att föröka alla möjliga blommor med hjälp av sticklingar. Vi satte bladsticklingar, vi skrapade på några innan, vi satte toppsticklinar, rotsticklingar och mellansticklingar.
Fördelen med sticklingar är att du får exakt samma planta och större planta fortare.

Ida, Åsa och Karina i farten med sina sticklingar. När vi hade satt våra brätten fulla så ställde vi dem under plast och växtlampor och de fick sig en fin dusch. Nu väntar vi på resultatet.

onsdag 18 september 2013

Begravningsbukett

 Gladiolus är väldigt fina men det är ena långa rackare. Det ser man inte här.

Vi värmde upp med en bukett i nivåer. Veckans blommor är lila.

Vi fick börja träna på en begravningsbukett som har cypress i botten och tre gladiolus som ska bilda toppen på en trekant.I botten satte jag lila Germini. Mycket mellanstick för att få upp buketten.


Från sidan ska man också se att buketten har höjd vid basen. En rosett hör till. Tyvärr hade vi bara vita.


Veckans blommor

En av veckans blommor är Germini. Den finns i hur mycket läckra färger som helst! Det kom tre olika färger den här veckan. Jag valde den lila. De övriga blommorna i veckan är: Gladiolus, nejlikor, Limonium och så grön mix och cypressmaterial. Det ska bli begravningsbukett och begravningsdekoration.

Vi har fortsatt med teknikövningar och den här när vi skulle surra glasrör på gren och sätta fast blommor i rören var väldigt kul. Anette hittade jättefina lärkgrenar på marken i skogen och visade mig så jag kunde ta en sån här fin med kottar på. Det fick bli silvertråd till den grå laven och små skira blommor från Alstroemerian. Najade tråden en liten bit innan jag fäste röret vid grenen så att rören inte sitter fast utan jag kan välja om jag vill hänga grenen horisontellt eller ställa den i en vas. (Det gröna pappret är bara för att dölja stativet.) När alla gjort var sin så fick vi gå ihop i grupper för att göra var sin större dekoration som ska hänga över fikaborden. Karina och jag ska jobba ihop och vi har hittat fler lärkgrenar som vi bundit samman med silvertråd och fäst våra glasrör provisoriskt. Vi sätter fast dem ordentligt när vi vet vad vi ska ha för blommor. Vi lindade glasrören som hon gjort på ballerinavis.


Sen fortsatte vi att träna teknik.


måndag 16 september 2013

Mera teknikövningar, Corsage och Rosett

Idag var det teknikövningar. Vi gjorde bl.a ett herr-corsage som skulle innehålla minst 5 delar förutom det gröna i botten. 
Vi började med att sätta ihop de 2 bottenbladen med oasisfix och sedan trådade vi skaftet och lindade det med floratejp. Sen var det dags att välja ett fint band, jag hittade ett som jag tyckte passade fint till blomman, limma på det och sen linda skaftet med silver-myrtentråd. Därefter limmade jag små läderblad och brudslöja i linjer, limmade på Chrysanthemum i mitten och till slut fyllde jag i med lite Bupluerum och mera grönt samt en Alstroemeriaknopp för att dölja limmet.

Jag tränade på bandrosett till begravningsbukett. Gjorde flera stycken innan Fredrik tyckte det var ok. Det är svårare att göra rosetterna i plastbanden än i tygbanden som vi har testat förut. Vi forsätter med träning inför provet i nästa vecka.


söndag 15 september 2013

Teknikövningar

Fredagen avslutades med teknikövningar. Fredrik visade oss hur man gör ett herr-corsage. På bilden är hans klart. Han fick ta lite vad som fanns kvar av blommor och band. På måndag ska vi göra våra.
Vi tränade på trådning av blommor till begravningsbinderi, gaffelskaftning och rosetter till begravningsbukett.
Det var fredag den 13:e... det gick inget vidare med nåt och till slut klippte jag mig med sekatören men då var det dags att gå hem som tur var. ;-)

Åkern

Tillsammans med Britt-Marie gick vi till åkern och tittade på vad man odlar där. Man hade sparat och märkt upp vad som odlades för att man ska kunna gå dit och titta. Det var jätteintressant.

Olika klöver fanns det. Såna som var jättefina och...

såna som hade vissnat lite.

Man hade planterat väldigt fina buskar utmed åkerkanterna också.

Jättesnygga nypon.




Buskbeskärning

Vi gillar när vi får gå ut och beskära! Elin blev extra glad när hon fick köra elbilen.

Om man beskär en buske som bryter skott på gammal ved så lämnar man 10-20 cm ved där det kan komma nya skott. Om busken växer på rotskott så kan man klippa ner den helt. För att få bästa tillväxt - klipp på vårvintern. Annars klipper man vårblommande buskar efter blomning och sommar/höstblommande på vårvintern. Klipp röda och vita vinbär mer sparsamt eftersom de bär mest bär på grenar som är 3-5 år medan svarta vinbär bär mest på grenar som är 2-4 år så de kan man klippa ur mer.
Häckväxter med brett växtsätt behöver klippas 2-3 ggr per år.
Häckväxter med svag tillväxt eller tätt växtsätt klipps 1-2 ggr/år.
Häckar med genomgående stam - toppas inte förrän häcken har full höjd.

Fullt ös med saxar och sågar.

Några som det var fullt ös på var Mimmis hundar. Vi hade förmånen att få kolla när hon demonstrerade vallning. När den ena hunden vallade fick den andra vänta med den följde spänt vad som hände.

Det var jättekul att se hur de vallade fåren fram och tillbaks på Mimmis kommandon.

Bordsdekorationer

Bordsdekorationer i oasis.
Började med att blötlägga oasis. Släppte den i vatten och när den hade sjunkit var den klar att använda. Fyllde en kruka till 2/3 ca med lecakulor.

Att tänka på innan man sätter igång:
Hur ska dekorationen se ut?
Placering i rummer, bordet m.m.
Lämpliga proportioner. Utgå från krukan.
Planering av blomplacering.
Grön botten och manchett (lite utanför proportion)
Placera in höjden enl. proportioner av blommor.
Markera ett fokus - blickfång.
Placera ut sidolinje.
Bygg ihop arbetet med förbindelsegrupper.
Komplettera utfyllnadsmaterial.

Oasisen skulle sticka upp över kanten och därför fick vi göra ett vattningshål i bakkanten. Det kommer inte att synas för det här ska bli en hög bordsdekoration som står mot en vägg.

Den höga bordsdekorationen har chrysanthemum Anastasia som blickfång, lejongap i nivåer mot en bakgrund av ett aspidistrablad. Vi satte ett par canna-pinnar dekorerade med spoltråd i bakgrunden. Tekniken är radial där man jobbar med att sätta alla stjälkar mot mitten. Vi började med att sätta en grön botten av läderblad och eucalyptus samt lite bupleurum. Den gröna botten fick vara lite utanför proportioner. Sen satte vi dit de höga, blickfånget och sen de vågräta och diagonala lejongapen,

Vi fortsatte med en bordsdekoration i nivåer där vi använde paralell teknik. Vi dekorerade canna-pinnarna med pärlnålar.

Även nejlikan fick en pärla.

Lila grus.

Rund bordsdekoration. Här fick vi skära till en rund osais och placera på ett plastblomfat. Vi började med att sätta dit läderblad och därefter nejlikorna i en rund form. Lite bupleurum för att få in en grön ton till och sen satte vi in lägerblad för att dölja oasisen som ev. syntes.

Till slut samlade vi ihop de sista resterna och gjorde en liten grön krans av oasis som vi la på en bädd av grus i en glasskål. I mitten satte vi sen dit en chrysanthemum Anastasia.

Jag köpte min sen när det var öppet i butiken. :-)

Vi hade mycket jobb med att göra grupper och prisätta dem sen inför öppethållandet i butiken som lärlingarna höll i. Det var en del att städa undan också.
Jag gjorde en kruka som kan stå ute med alunrot och några äpplen och canna-pinnar bl.a.







onsdag 11 september 2013

Teknik och butik med Maria

 När vi hade läst på om olika tekniker i vår bok så fick vi sätta ihop grupper och prissätta dem. Inomhusgrupp med solanum, sanseveira och sempervivum (gullranka).
Kruka tänkt för utebruk med cyklamen och silverek.
Ytterligare en kruka som kan stå ute ett tag. Cyklamen och Alunrot.

Rosetter

Fredrik har visat oss hur man gör rosetten som ingår i gesällprovet. Vi gjorde en sån och satte i en bukett och idag har vi tränat vidare. Jag gjorde flera såna och även den som finns i vår bok.

Björkrishjärta

Två björkrisbågar binds ihop till ett hjärta med "svans". Hängbjörk är fin och böjlig att använda men vi fick förstås ta bort bladen. Med hjälp av 4 trådar grovlek 16 och floratejp så formade vi och fäste ett handtag till hjärtat. Mellanstick av blåbärsris fyllde hela hjärtat och sen satte vi i blommorna.

"Svansen fick lite bindning med synlig orange spoltråd. Nejlikor, gerbera, chrysantemum och helichrysum i varma höstfärger.

Jag täckte baksidan av hjärtat med ett araliablad och fäste med lite sisal och nålar.